Geri gönderme merkezindeki işlemler sınır dışı kararına itiraz.
Sizlerden gelen soruları cevaplamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda yine farklı bir konuyu ele alacağız. Çeşitli nedenler ile sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezlerinde idari gözetim altına tutulan yabancılar ne yapmalıdır? Sınır dışı kararına itiraz edilebilir mi? Sınır dışı kararına karşı yapılan itiraz sınır dışı işlemlerini durdurabilir mi? Bu mümkün müdür?
Bu sorulara cevap vermeye çalışacağız
Çeşitli nedenlerden dolayı Polis merkezlerinde veya jandarma karakollarında idari gözetim altında tutulan yabancı uyruklu kişiler haklarında yürütülen soruşturma tamamlandıktan sonra haklarında sınır dışı kararı alınmak üzere Göç İdaresinin sorumluluğunda bulunan geri gönderme merkezlerine götürülürler.
Geri Gönderme merkezlerine getirilen yabancılardan:
Terör örgütü veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar,
Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar,
Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar,
Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar,
Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler,
İkamet izinleri iptal edilenler,
İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler,
Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler,
Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler,
Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler,
Uluslararası koruma başvurusu reddedilenler, uluslararası korumadan hariçte tutulanlar, uluslararası koruma başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilenler, uluslararası koruma başvurusunu geri çekenler, uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş sayılanlar, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra 6458 Sayılı Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar,
İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar,
Uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi olup ülke güvenliği için tehlike oluşturduğuna dair ciddi emareler bulunanlar,
Uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi olup kamu düzeni açısından tehlike oluşturan bir suçtan kesin hüküm giyenler, Hakkında en geç 48 saat içerisinde sınır dışı kararı alınır ve sonrasında sınır dışı edilirler.
Ancak; hakkınızda alınan sınır dışı kararına karşı yetkili mahkemelere itiraz etmek mümkündür. Yapılan itiraz yürütmeyi durdurur.
Peki; Haklarında sınır dışı kararı alınan yabancılar ne yapabilir? Sınır dışı kararına itiraz etmek bir çözüm olabilir mi? Bu doğru bir yöntem midir?
Avukatınız veya yasal temsilciniz sizin adınıza bölge idare mahkemelerine başvuru yaparak sınır dışı kararına itiraz edilebilir ve sınır dışı edilme nedenine bağlı olarak da serbest kalmanıza olanak sağlayabilir.
Sınır dışı kararına itiraz etmek ve sorunlarınızın çözümü için Göç Danışmanımız Cengiz Altınbaş’ı aşağıdaki telefon numaralarından hemen arayabilir ve ücretsiz danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
Modum Danışmanlık Çağrı Merkezi: 08505320309
Modum Danışmanlık Merkez Ofisimiz: 02167061224
Modum Danışmanlık Mecidiyeköy Ofisimiz: 02129633424