Geri gönderme merkezinden bırakılan yabancılar ne yapmalıdır?
Bu yazımızda idari gözetim altına alınan yabancılar ne yapmalıdır? Bu konuya değineceğiz.
Bilindiği gibi olağanüstü hal uygulaması ile birlikte toplu ulaşım araçlarında, caddelerde, alışveriş merkezlerinde, eğlence yerlerinde ve iş yerlerinde yabancı uyruklu kişilere yönelik kolluk kuvvetleri tarafından yapılan rutin kontrollerin sayısı artırılmıştır.
Yapılan kontrollerde ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu kişilerden vize ihlali olanlar, ikamet izni veya çalışma izinleri iptal edildiği halde halen Türkiye’de kalmaya devam ettikleri tespit edilenler, çalışma izinleri olmadıkları halde izinsiz çalıştıkları tespit edilenler, Türkiye’ye yasa dışı yollardan giriş yaptıkları tespit edilenler, haklarında çeşitli nedenlerden dolayı tahdit kodu olduğu anlaşılanlar, genel ahlak kuralları dışında davranış sergileyenler veya daha önce kendilerine Türkiye’den çıkmaları tebliğ edildiği halde Türkiye’den çıkış yapmadıkları tespit edilenler polis merkezlerine veya jandarma karakollarına getirilerek sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altına alınmaktadır.
İdari gözetim kararına itiraz edilebilir mi? Yabancı uyruklu bir kişi için hakkında henüz sınır dışı kararı alınmadan serbest kalabilir mi?
Evet; idari gözetim kararına itiraz edilebilir ve idari gözetim altına alınan yabancılar serbest kalabilirler. Ancak bu bazı şartlar altında bu mümkündür. Bunun için İdari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi ya da avukatı, idari gözetim kararına karşı sulh ceza hâkimliğine başvuru yapmalıdır. Yapılan başvuru idari gözetimi durdurmaz. Sulh ceza hakimliği gerekli incelemeleri yaparak kişinin serbest kalmasına veya idari gözetimin devamına karar verir.
İdari gözetim kararına itiraz edilmiş ve sulh ceza hakimliğine yapılan başvuru henüz sonuçlanmamış olduğu halde polis merkezlerinde veya jandarma karakollarında idari gözetim altındaki yabancı uyruklu kişiler haklarında yürütülen soruşturma tamamlanmış ise kişi, hakkında sınır dışı kararı alınmak üzere Göç İdaresinin sorumluluğunda bulunan geri gönderme merkezlerine götürülür.
Geri gönderme merkezlerine getirilen yabancı uyruklu kişiler için de en geç 48 saat içerisinde sınır dışı kararı alınır ve sonrasında sınır dışı edilirler.
Ancak, idari gözetim altındaki yabancı uyruklu kişiler haklarında sınır dışı etme kararı alınsa dahi bazı şartlar altında herhangi bir sulh ceza hakimliğinin kararı olmadan da Göç İdaresi tarafından alınacak bir kararla kendilerine Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre verilerek, serbest bırakılırlar. Türkiye’yi terke davet edilerek salıverilen yabancılar süresi içinde ülkeyi terk ederlerse hakkında giriş yasağı kararı da alınmayabilir.
Peki, geri gönderme merkezinden haklarında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terke davet ile serbest bırakılanlar yabancılar bundan sonra ne yapılmalıdır?
Çağrı merkezimize gelen telefonlardan ve gelen e- maillerden anlıyoruz ki genellikle bu durumdaki yabancı uyruklu kişiler geri gönderme merkeziden salıverildikten hemen sonra avukatları aracılığı ile idari mahkemeye başvurarak sınır dışı kararına itiraz ediyorlar ve kendilerine verilen süre içerisinde Türkiye’yi terk etmiyorlar.
Bu bazı şartlar altında bu doğru bir yöntem olabilir. Ancak hakkınızda herhangi bir nedenden dolayı Türkiye’ye bir giriş yasağı bulunmuyor ise tercih edilen bu yöntem size gereksiz yere zaman ve para kaybından başka sonuç sağlamaz. Üstelik başka problemlere de yol açabilir.
Bizim tavsiyemiz hakkınızda herhangi bir nedenden dolayı Türkiye’ye bir giriş yasağı bulunmuyor ise böyle bir yöntemi seçerek gereksiz yere para ve zaman kaybetmeden size erilen süre içerisinde varsa para cezanızı da ödeyerek ülkeden kendi isteğiniz ile çıkış yapmanızdır.
Bu nokta da şunlar sorulabilir. Türkiye’den çıkış yaparsam Türkiye’ye geri gelebilir miyim? Veya ne kadar sürede geri gelebilirim? Türkiye’ye yasal olarak giriş yaparsam ikamet izni alabilir miyim?
Bu soruların kısa cevabı evet şeklinde olabilir. Ancak bu sorularınızın cevabı dosyanız incelendikten sonra verilebilir.
İdari gözetim altına alınan yabancılara bizim tavsiyemiz konusunda uzmanlaşmış bir avukattan destek ve hizmet almaları ve kulaktan dolma yalan yanlış bilgilere itibar etmemeleridir.
İdari gözetim altındaki yabancı uyruklu kişiler veya yakınları sorunlarının çözümü için Göç Danışmanımız Cengiz Altınbaş’ı hemen arayabilirler.
Çağrı Merkezimiz: 08505320309
Merkez Ofisimiz: 02167061224
Mecidiyeköy Şubemiz: 02129633424